BLOGKERESŐ

2010. június 30., szerda

Egy csepp biokémia...

Nézzünk néhány a bőrápolás szempontjából fontos alapfogalmat, amiket persze nagyjából mindenki tud, hogy mit jelentenek, de úgy igazából a legtöbben valahogy mégse:

Aminosav: Szerves vegyület (igen, amiben van szén az az), amely a fehérjék alap építőköve

Fehérje: Aminosavak lineáris láncából felépülő makromolekula. A bőrünk rendkívül fontos fehérjéi például a kollagén és az elasztin.

Enzim: Olyan fehérjék melyek kémiai reakciókat katalizálnak (gyorsítják a reakció sebességét). A sejtben lévő biológiai folyamatok legtöbbjéhez szükség van enzimre, hogy azok megfelelő sebességgel történjenek.

Peptid: Néhány aminosavból álló „fehérje darabocskák”. A bőrben leginkább a kollagén (fehérje féle) lebomlásával keletkeznek peptidek.

Lipid: Glicerinből és zsírsavakból álló makromolekulák. A lipidek legfontosabb biológiai funkciója az energiaraktározás. A lipdiek a sejthártya fontos molekulái.

Keramidok: A lipid molekulák egy családja. A keramidok a sejthártyában található fontos „jelző” mulekulák, amiknek szerepe van a sejtek osztódásának, specializálódásának és elhalásának a szabályozásában. A keramidok a bőrünk természetes védelmi rendszerének (skin barrier) fontos részei.

Keratin: Egy nagyon erős fehérje, ami a hajnak, körömnek és a bőrnek is fontos összetevője. A bőr esetén az epidermisben lévő bazális sejtek (keratinocytes, nem véletlen a név :)) termelnek keratint, ami védőréteget, vízállóságot biztosít a bőrnek.

Zsírsavak: Növényi vagy állati eredetű zsírok vagy olajok egyik fő alkotórészét képező karbonsavak (oxigén tartalmú szerves vegyületek egy csoportja). A zsírsavak fontos részei a bőr természetes védőrétegének (skin barrier). Kiemelt a szerepük az esszenciális zsírsavaknak (omega-6 és omega-3 zsírsavak esszenciálisak, mert a szervezetnek szüksége van rájuk, viszont nem tudja őket előállítani), melyeknek gyulladás csökkentő és hidratáló hatásuk is van.

A lista persze nem teljes körű. Ha valamit még hozzátennél, vagy hiányolsz, írj kommentet...

4 megjegyzés:

  1. És mi újság a kecsketejjel, hogyan hat ez valójában a bőrre? Mostanában népszerűek a kecsketejes kozmetikumok, főleg ekcémásoknak ajánlják. Valóban jó ez?

    VálaszTörlés
  2. Ez egy jó kérdés. Már egyszer kutattam szakirodalom után hogy vajon a kecsketej mit tud, de sajnos nem találtam semmi tudományos forrást vele kapcsolatban, csak "népi források" írnak róla, hogy a kecsketej jó.... Ha szimpatikus a kecsketej próbáld ki, ártani szinte biztosan nem fog, és hátha használ. :)

    VálaszTörlés
  3. Ekcémára hajlamos a bőröm, ha stresszes vagyok, szó szerint a könyökömön jön ki. Vettem kecsketejes szappant, még szárazabb lett a bőrőm.
    Hogy teljes legyen a szett, vettem házi készítésű/bio krémet is, ami zsíros, nem szívódik be és büdös is. Próbáltam felvizezni, de nem emulgalt.
    Egyáltalán nem jött be, pénzkidobás volt..

    VálaszTörlés
  4. Kedves Névtelen!
    Megkérdezhetném, hogy hol vetted ezeket a krémeket? Mer ha boltból vetted a "kecsketejes" szappant, az nem igen jó. Én tudok embert, aki magának készít szappant, és árul is, az övét érdemes lehetne kipróbálnod. Én is magamnak készítem a krémeim, és semmi bajom nincs velük, nagyon jól ápolnak.

    Üdv!

    VálaszTörlés